🎥 Posidonia a la fresca 2024: cinema ambiental al Port de Mataró

📌 Ubicació: Espai polivalent – planta baixa del Port de Mataró, al costat de l’Hotel Atenea Port, davant del Passeig Marítim.


Els propers 6 i 7 de setembre de 2024 es celebrarà al port de Mataró la 4a edició del Festival de Cinema Ambiental a l’aire lliure «Posidonia a la fresca» on projectarem documentals relacionats amb el medi marí. A la sessió de divendres es projectarà el documental  “ARXIPÈLAG BLAU-ALGUERS I ARENALS«, i comptarem amb la presència de l’Aurora M. Ricart, investigadora ICM-CSIC.

I dissabte 7 es projectarà el documental: “CRÒNICA VISUAL DE LES ILLES MEDES” i comptarem amb la presència del ponent:  BORIS WEITZMANN, ASSESSOR CIENTÍFIC DELS PARCS NATURALS, ILLES MEDES I CAP DE CREUS.

El festival té un aforament màxim diari de 100 persones i l’accés és gratuït però cal fer inscripció prèvia a l’adreça de correu electrònic info@posidonia2021.org enviant les dades personals de cadascun dels assistents (DNI, nom, e-mail i telèfon) Les projeccions tindran lloc cada dia a les 20:30 h a l’espai polivalent de la planta inferior del Port de Mataró al costat de l’Hotel Atenea.

ARXIPÈLAG BLAU-ALGUERS I ARENALS

Aquesta peça audiovisual, dirigida per Miquel Salamanca, ens endinsa en dos dels ambients més emblemàtics de les nostres aigües: els arenals i els alguers, coneguts tradicionalment com «el blanc» i «el negre». El documental mostrarà la importància ecològica de les praderies de posidònia, una planta marina vital per a l’equilibri dels ecosistemes marins, així com la vida que s’amaga en els aparentment deserts arenals. Entre els protagonistes del documental hi trobarem espècies fascinants com pops, ferrasses i serpetons, que han desenvolupat sofisticats sistemes de camuflatge i defensa. Per complementar la sessió, l’Aurora M. Ricart, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), assistirà a l’acte per aportar la seva visió científica sobre aquest ecosistema clau del Mediterrani.

Aurora M. Ricart

La Dra. Aurora M Ricart originaria de València i resident a Mataró, és una biologa marina que estudia el canvi global en els ecosistemes marins costaners. Amb un Màster i Doctorat en Ecologia per la Universitat de Barcelona i àmplia experiència internacional en instituts de recerca als EUA, Australia, Mèxic i Portugal, la Dra. Ricart és actualment investigadora a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) a Barcelona.
La seva recerca aborda preguntes en dos àrees principals: resiliència dels ecosistemes marins i cicle del carboni costaner. El seu enfocament general consisteix a investigar (1) els impactes del canvi climàtic, i l’acció humana en boscos marins (praderes marines i llits de algues) i (2) el potencial d’aquests ecosistemes naturals per combatre els efectes del canvi climàtic mitjançant la captura de carboni.
La Dra. Ricart també ha estat àmpliament implicada en programes de seguiment i projectes de conservació. Diversos mitjans internacionals s’han fet ressó del seu treball d’investigació com National Geographic, Science, Forbes, El Pais, RTVE, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle i Scientific American entre d’altres:
Links d’interes:
https://auroramricart.com/
https://www.icm.csic.es/en/staff/aurora-m-ricart-4757

CAÇADORS D’IMATGES

Una crònica visual de les Illes Medes». Aquesta producció narra la història de les Illes Medes a través de set dècades d’imatges submarines, des de les primeres immersions als anys cinquanta fins als estudis científics actuals que han treballat per la seva protecció. El documental ofereix una perspectiva única de l’evolució del fons marí d’aquestes illes, gràcies a les aportacions de figures com els germans Admetlla i altres pioners de la fotografia i el vídeo submarí. Aquesta sessió comptarà amb la presència de Boris Weitzmann, assessor científic dels Parcs Naturals de les Illes Medes i el Cap de Creus, qui parlarà sobre la importància de la conservació d’aquests entorns naturals.

BORIS WEITZMANN
Biòleg marí. Ha treballat durant 10 anys al Consejo Superior de Investigaciones Científicas fent seguiment d’espècies invasores marines al litoral Català.
Responsable del Projecte Sèpia, fa 11 anys que coordina la formació dels Guies Subaquàtics Professionals del Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter i del Parc Natural del Cap de Creus.
Coordina el Curs de Busseig Científic per a Voluntariat de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques i és representant d’Europa en l’Àrea de Ciència Ciutadana de la CMAS (Confederació Mundial d’Activitats Subaquàtiques).
Des de fa 6 anys s’encarrega de dissenyar i fer diagnosis dels camps de boies del Baix Empordà.
responsable de projectes marins a la Fundació Alive

ROGER ROVIRA

Roger Rovira és un fotògraf i realitzador audiovisual especialitzat en temes de natura, medi ambient i món rural que viu a Blanes (Girona). El seu interès pel món natural l’ha portat a descobrir racons únics per tot el món tot i que la seva predilecció són els tresors que s’amaguen prop de casa i sovint en contacte amb el mar, medi pel qual sent una especial fascinació.

🗓️ Dates i horaris

  • Divendres 6 de setembre de 2024 – 20:30 h
    Projecció del documental Arxipèlag Blau. Alguers i arenals
    Amb la participació de la Dra. Aurora M. Ricart (ICM‑CSIC)
  • Dissabte 7 de setembre de 2024 – 20:30 h
    Projecció de Crònica visual de les Illes Medes
    Amb la participació de Boris Weitzmann, biòleg marí

🗺️ On serem i per què?

L’activitat se celebra al litoral del Maresme, dins el terme municipal de Mataró, capital comarcal, a menys de 30 km al nord-est de Barcelona. El Port de Mataró és un espai portuari amb usos mixtos (recreatius, pesquers i científics), adjacent a un hàbitat marí protegit que inclou praderies de Posidonia oceanica.

Aquestes praderies submarines es localitzen a poca distància de la costa del port (entre els 3 i 12 metres de fondària), dins una Zona Especial de Conservació (ZEC) declarada segons la Directiva Hàbitats i integrada a la Xarxa Natura 2000.


📍 Com arribar al lloc

  • 🚶‍♀️A peu o en bici des del centre de Mataró: accés pel Passeig Marítim (500 m des de l’estació de tren)
  • 🚆Transport públic: línia R1 (Rodalies de Catalunya) – Estació de Mataró
  • 🚗 Coordenades GPS per a navegadors: 41.53789, 2.44452
  • 🅿️ Aparcament: disponible al mateix Port de Mataró

ℹ️ Inscripció prèvia (places limitades a 100 per sessió)

📬 Envia un correu a info@posidonia2021.org amb:
Nom i cognoms, DNI, e-mail i telèfon de contacte

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *